Domaine de Kalathas – O Zontanos 2016

Namn:O Zontanos 2016
Vinbonde:Domaine de Kalathas
Region:Grekland - Tinos
Ursprung:Kalathas, Tinos
Färg:Vitt
Druvsort:Aspro potamisi
Jord:Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av granit
Odling:Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur
Uppväxt:Sen skörd av mycket mogna druvor. Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.

"During the harvest of 2016, an extremely dry year on Tinos, there were some very long alcoholic fermentations with the last, very ripe pickings of Aspro Potamisi. Even the old vines were exhausted and the juice had begun retreating from the roasted clusters. While self-stabilizing after more than 14 months, this micro-cuvée stayed with 7,5 g of residual sugars and its alcohol contained at 14,2%. It was named O Zontanos, "the Live One" in Greek, in rememberance of both the stuggle of the fruit and the lively vibrancy of the sugars encapsulated in it.

Displaying an intense solar character, its depth, which came forth without maceration but only as a result of a very slow fermentation, this wine is particularly satisfactory with crayfish, langoustines, deeply spiced Indian or Thai curries, and a whole range of oriental black soy based dishes. Raw-milk profound cow and goat cheeses, aged or dried, praline pies and dried fruit are also quite a match with the Zontanos."
Restsötma:7,5 g/l
Alkohol:14,2 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Med start 2011 har Jérome Binda skapat ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är de allra mest lokala – samt från de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i phylloxera-fria sandiga granitjordar med stark påverkan av vindar från hav och berg.

Domänen har en hel del sekelgamla rankor som kryper utmed marken på egen rotstock, och Jérome har initierat ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal utveckling som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.

Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser.  Allt som allt blir produktionen knappt 9000 flaskor om året.

Mer om kulturen kring mat och vin på Tinos.