Domaine de Kalathas – Notias 2018

Namn:Notias 2018
Vinbonde:Domaine de Kalathas
Region:Grekland - Tinos
Ursprung:Kalathas, Tinos
Färg:Orange
Druvsort:Aspro potamisi
Jord:Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av granit
Odling:Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur
Uppväxt:Spontan jäsning av hela bär varvat med hela klasar. Arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering.

"This cuvée is a macerated berries and whole clusters orange wine made from 100 % Aspro Potamisi. It aged 18 months on its lees and displays a dense, savoury, deep aromatic profile which encompasses the whole spectrum of the vegetal biotope of the vineyard. Tinian lavender, helychrisum, wild mint mingle with iodine and it is set to age in bottle for quite a few more years, yet it is delivering a sustained length and complexity which enable this wine to allow great pairings with rich, traditional roasts, stews of meat or fish - always at room temperature and caraffed like a red wine. One great take with Notias is fresh and simply grilled crayfish."
Volymer:750ml

Om vinbonden

Med start 2011 har Jérome Binda skapat ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är de allra mest lokala – samt från de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i phylloxera-fria sandiga granitjordar med stark påverkan av vindar från hav och berg.

Domänen har en hel del sekelgamla rankor som kryper utmed marken på egen rotstock, och Jérome har initierat ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal utveckling som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.

Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser.  Allt som allt blir produktionen knappt 9000 flaskor om året.

Mer om kulturen kring mat och vin på Tinos.