Domaine de Kalathas – 10+12 2019

Namn:10+12 2019
Vinbonde:Domaine de Kalathas
Region:Grekland - Tinos
Ursprung:Kalathas, Tinos
Färg:Vitt
Druvsort:Aspro potamisi, från gamla rankor
Jord:Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur
Uppväxt:Direkt pressning. Två olika tankar blandade efter avslutad jäsning. Ingen klarning eller filtrering.

"Hundred percent direct press of Aspro Potamisi, this vintage of 10+12 — named after the two vats originally blended after fermentation — displays the clear and constant varietal typicities of the Aspro Potamisi : its fresh almond and pineapple aromas, wild quince slight tanicity, a light bitterness on the afterpalate and a sharp, iodine finish. These features contribute in offering a deep, gastronomic white with a complete body and alcoholic sustain expressing both a precise maturity and the richness of its granitic terroir, yet with utmost fluidity and sapidity enhancing, especially showing when paired, for example, with seafood like scallops, grilled swordfish or squid, dried meats, refined sheep milk cheeses, bitter chocolate deserts."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Med start 2011 har Jérome Binda drivit ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är helt lokala – vilket innefattar de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i sandiga granitjordar där vinlusen inte trivs, med stark påverkan av vindar från hav och berg.

Domänen har en hel del sekelgamla rotäkta rankor som kryper utmed marken, och Jérome har tagit initiativ till ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal anknytning som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.

Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser. Allt som allt blir hela produktionen knappt 9000 flaskor om året.

Mer om kulturen kring mat och vin på Tinos.