Sassara – Bardolino Goto 2020

Namn:Bardolino Goto 2020
Vinbonde:Sassara
Region:Italien - Veneto
Ursprung:Monte Mamaor, Valeggio sul Mincio (Bardolino DOC)
Färg:Rött
Druvsort:Corvina, rondinella och molinara. Tre hektar planterade 1980 med massalt urval.
Jord:Norrsluttningar kring 200 meters höjd på kullar av istidsmorän, med kalkrik jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Handskörd. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i tankar om 10 hl utan temperaturkontroll, med sex dagars maceration. Fem månaders lagring i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 16 000 flaskor.
hl/ha:40-50 hl/ha
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder – Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med omkring tio hektar vinmarker sedan 2007.

Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde från början om att gå utanför normen och se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder. Under många år hette gården Monte dei Roari, men när de nyligen fick stilistiskt stöd av vår vän Danilo Marcucci valde de att byta namn till Sassara.

Vinerna bildar en förtjusande färgskala från gult via orange och rosa till ljusare rött. Inte minst spännande är deras orangea “Esotico” som är framställt av i stort sett alla druvsorter som odlas i trakten, ett jämnt tiotal, både gröna och blå. Det saftigt gula “Misià”, det mineraliska “Chiaretto Ciaro” och det lättare röda “Bardolino Goto” är lika charmerande de. Fattas bara en varm solig dag och ett skuggande parasoll. Nu kan sommaren komma!