Namn: | Chablis 'Côte aux Prêtres' 2022 |
---|---|
Vinbonde: | Château de Béru |
Region: | Frankrike - Bourgogne |
Ursprung: | Lieu-dit Côte aux Prêtres, Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP) |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (1,9 ha) |
Jord: | Högt beläget, vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru (minst 300 m.ö.h). Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien) |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter) |
Press: | Pneumatisk horisontalpress |
Uppväxt: | Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering. |
hl/ha: | 35-45 |
Tillsatser: | 10 mg/l so2 innan buteljering |
Alkohol: | 13,5 % |
Volymer: | 750ml |
I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.
Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som snart utvecklades till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.
Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras monopolvingård Clos Béru står för tre. Muren runt den backen anlades av munkarna på 1100-talet. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – närmar sig 400 meters höjd, och varje hektar är planterad med ungefär 6500 vinrankor.
Vinerna jäser spontant i tankar och använda fat av skiftande storlek, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar två vintrar på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med minimala doser svavel eller helt utan när det ser ut att fungera. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet och fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!