Château de Béru – Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018

Namn:Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Côte aux Prêtres, Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (1,9 ha).
Jord:Högt beläget, vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru (minst 300 m.ö.h). Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat samt tank, i ungefär lika delar. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.

Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras monopolvingård Clos Béru står för tre. Muren runt den backen anlades av munkarna på 1100-talet. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till mellan 300 och 400 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor. 

Vinerna jäser spontant i använda fat av skiftande storlek, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar upp till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser svavel. Vi har följt de aktuella vinerna från 2018 över flera dygn och är väldigt förtjusta över hur de smakar. Egenskaper som ligger nära till hands att börja yra om är fruktkoncentration, fokus, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!

chateaudeberu.com