Catherine & Philippe Jambon – Une Tranche Sudiste L.18

Namn:Une Tranche Sudiste L.18
Vinbonde:Catherine & Philippe Jambon
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Villedieu, norra Vaucluse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache (85%) och syrah (15%) frukt från gamla stockar hos Domaine Denis Tardieu
Jord:Norrlägen på 450 meters höjd
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Une Tranche Sudiste blandar 85% grenache med 15% syrah från gamla stockar i norra Vaucluse. Frukten kommer från vinmarker i norrlägen på 450 meters höjd hos Domaine Denis Tardieu, som också har gjort vinet i samarbete med Philippe Jambon.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

I sitt tidigare liv var Philippe Jambon sommelier på en trestjärnig restaurang utanför Lausanne. Mötet med det naturliga vinet övertygade honom att ge upp den banan. Philippe och hans hustru och Catherine fick tag på sin första vinmark 1997 efter att ha letat runt bland de bästa jordarna i norra Beaujolais. År 2000 hittade de ett hus med källare i byn Chasselas. Efter några tillskott odlar de idag tre och ett halvt hektar utspridda på flera lägen i trakten av Leynes som Jambon funnit vara extra bra: Ganivets, Baltailles och Balmont.

Från första början var de övertygade om vilken typ av vin de vill göra: odling med största respekt för naturen, utan tillsatser, så långt möjligt ”hands off” och med ovanligt lång élevage i källaren. På senare tid har Jambon haft svåra år med frost och hagel, vilket lett till förlorade skördar. Familjen står ändå med en källare full av vin, men vägrar att buteljera innan de anser vinerna vara färdiga. Paret vet att tålamod är nyckeln till stort vin, men samtidigt måste familjen klara sin försörjning. Därför har man börjat vinifiera druvor från vänner som odlar ekologiskt – de här vinerna buteljeras under namnet ”Une Tranche”.