Catherine & Philippe Jambon – Une Tranche de la Chapelle 2019

Namn:Une Tranche de la Chapelle 2019
Vinbonde:Catherine & Philippe Jambon
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit La Chapelle, Marchampt, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay (odlat, vinifierat och buteljerat av Gérard Belaid)
Jord:Sluttning på 450 meters höjd med jordmån av vittrad granit.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Skördat 1 oktober 2019. Spontan jäsning av hela klasar i tank ("macération semi-carbonique"). Buteljerat i september 2021 utan klarning eller filtrering.

"L'altitude relativement élevée autour de 450m a contribué à maintenir frais cette cuvée issue d'un été très solaire. Gamay bien mûr, jolie structure, belle fraîcheur"
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

I sitt tidigare liv var Philippe Jambon sommelier på en trestjärnig restaurang utanför Lausanne. Mötet med det naturliga vinet övertygade honom att ge upp den banan. Philippe och hans hustru och Catherine fick tag på sin första vinmark 1997 efter att ha letat runt bland de bästa jordarna i norra Beaujolais. År 2000 hittade de ett hus med källare i byn Chasselas. Efter några tillskott odlar de idag tre och ett halvt hektar utspridda på flera lägen i trakten av Leynes som Jambon funnit vara extra bra: Ganivets, Baltailles och Balmont.

Från första början var de övertygade om vilken typ av vin de vill göra: odling med största respekt för naturen, utan tillsatser, så långt möjligt ”hands off” och med ovanligt lång élevage i källaren. På senare tid har Jambon haft svåra år med frost och hagel, vilket lett till förlorade skördar. Familjen står ändå med en källare full av vin, men vägrar att buteljera innan de anser vinerna vara färdiga. Paret vet att tålamod är nyckeln till stort vin, men samtidigt måste familjen klara sin försörjning. Därför har man börjat vinifiera druvor från vänner som odlar ekologiskt – de här vinerna buteljeras under namnet ”Une Tranche”.