Catherine & Philippe Jambon – Leynes 2019

Namn:Leynes 2019
Vinbonde:Catherine & Philippe Jambon
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieux-dits En Balmont, Batailles och Ganivets i byn Leynes, norra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i tank. 32 månaders lagring i gamla fat, buteljerat i april 2022. Ingen filtrering.

"A la recherche du Tannin perdu..... vin structuré mais fluide, tannique, salin et séveux. L'ensemble de nos parcelles, un été caniculaire de plus, mais une très jolie pluie à libérer avant vendanges la vigne du stress hydrique. Vin Pur Jus embouteillé en 04/2022."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Leynes 2019

Om vinbonden

I sitt tidigare liv var Philippe Jambon sommelier på en trestjärnig restaurang utanför Lausanne. Mötet med det naturliga vinet övertygade honom att ge upp den banan. Philippe och hans hustru och Catherine fick tag på sin första vinmark 1997 efter att ha letat runt bland de bästa jordarna i norra Beaujolais. År 2000 hittade de ett hus med källare i byn Chasselas. Efter några tillskott odlar de idag tre och ett halvt hektar utspridda på flera lägen i trakten av Leynes som Jambon funnit vara extra bra: Ganivets, Baltailles och Balmont.

Från första början var de övertygade om vilken typ av vin de vill göra: odling med största respekt för naturen, utan tillsatser, så långt möjligt ”hands off” och med ovanligt lång élevage i källaren. På senare tid har Jambon haft svåra år med frost och hagel, vilket lett till förlorade skördar. Familjen står ändå med en källare full av vin, men vägrar att buteljera innan de anser vinerna vara färdiga. Paret vet att tålamod är nyckeln till stort vin, men samtidigt måste familjen klara sin försörjning. Därför har man börjat vinifiera druvor från vänner som odlar ekologiskt – de här vinerna buteljeras under namnet ”Une Tranche”.