Michel Guignier – Les 3 Tonneaux 2011

Namn:Les 3 Tonneaux 2011
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Vauxrenard (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Fyra olika lägen i Vauxrenard, Fleurie och Moulin-à-Vent
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Blandning i tre fat (tonneaux) om 900 liter vardera. Vinerna som ingår är Bistère (Vauxrenard), La Petite Oseille (Moulin à Vent), Au Bon Grès (Fleurie) och Granite (Vauxrenard).
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Väster om Fleurie och norr om Chiroubles ligger byn Vauxrenard. För att komma upp hit tvingas resenären korsa ett bergspass. Ovanför en vacker dalgång vid foten av Centralmassivet hittar vi Michel Guigniers farm. Den ligger på höjden och lite för sig själv, med skogen i ryggen, utan några andra angränsande vinodlingar.

Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (hembyn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Dessutom har han några parceller om sammanlagt ett par hektar i byarna Moulin-à-Vent och Fleurie. Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, på uppåt 500 meters höjd.

Michel Guignier har arbetat biodynamiskt sedan 2001. På hans gård är kor, hästar, höns och kaniner en lika självklar del av livet som vinrankorna. Både korna och Michels häst Bistère, som hjälper honom att plöja, vandrar fritt genom vinmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden på sitt naturliga sätt.

Guignier började jobba aktivt på fädernesgården runt 1976. På den tiden sålde familjen alla sina druvor till ett lokalt kooperativ. När Michel kom tillbaka från sin militärtjänstgöring 1978 började han experimentera med att vinifiera och buteljera lite av gårdens vin själv, och sålde flaskorna vid sidan av.

När han senare gick vidare med göra sitt eget vin fullt ut började Guignier också ifrågasätta de kemikalier och tillsatser som användes i stor utsträckning på den här tiden. Förändringen skedde gradvis, men genom att träffa andra odlare som jobbade utan tillsatser – bland andra Christian Ducroux – fick Guignier till slut självförtroende nog att börja jobba först ekologiskt, och sedan biodynamiskt. Han slutade med tillsatser i källaren och till slut, 2006, även med tillsatt svavel – till och med vid buteljeringen av vinerna.

Idag är Guignier certifierad för både ekologisk och biodynamisk odling. Han ser sig själv mer som en bonde än en vinmakare och planerar i framtiden att plantera mer spannmål, för att baka sitt eget bröd, samt börja jobba med fler djur och utöka sin grönsaksträdgård.

Trots att Guignier odlar relativt få hektar så gör han en ganska lång rad viner, för att visa upp varje vingårds unika kvaliteter. Han menar att graniten i jorden häromkring uppför sig olika för varje del, ibland mer kompakt och ibland mer porös, vilket ger tydligt annorlunda uttryck i druvorna.

De flesta av vinerna, även hans mer lättsamma primeur-buteljeringar, växer upp i äldre fat. De har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och väldigt läskande tanniner. De utvecklas också extremt bra med några års lagring.

vignebioguignier.com