Le Petit Gimios – Rouge Fruit 2020

Namn:Rouge Fruit 2020
Vinbonde:Le Petit Gimios
Region:Frankrike - Languedoc
Ursprung:Gimios, Saint-Jean-de-Minervois (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Samplantering av terret rose, terret noir, terret blanc, carignan, grenache, syrah, muscat, cinsault, aramon och alicante (planterades 1906).
Jord:Kalkstensplatå på 320 meters höjd med magra jordar som dock är rika på marina fossiler. Markerna är omgivna av den sydfranska buskvegetation som kallas 'garrigue'.
Odling:Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Uppväxt:Druvorna skördas och pressas tillsammans. Spontan jäsning i ståltank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Anne-Marie Lavaysse och hennes son Pierre bor och gör vin i den lilla byn Gimios i Saint-Jean-de-Minervois. Här i den franska södern, på hög höjd och med kalkrika marker, har Anne-Marie gjort vin i snart 25 år. Hon tog över gården 1993 och har sedan dess odlat sina egna grönsaker och haft kor som gett mjölk till smör, yoghurt och ost. Hon berättar att hon sedan hon var mycket liten har velat bli bonde och leva i symbios med naturen.

Stegen till att börja göra vin togs efterhand av Anne-Marie – vinmarkerna som länge varit övergivna behövde först flera års kärlek och omsorg. 1999 tappade hon sitt första – 300 liter – på flaska. Lavaysse odlar främst muscat, men har sedan 2006 också två urgamla vinmarker samplanterade med en mångfald av söderns blå druvsorter – terret noir och cinsault, alicante och grenache, carignan, aramon och mourvedre, med flera. Nuförtiden är det sonen Pierre som tar hand om arbetet i deras fem hektar vingårdar.

Jordbruket sköts enligt biodynamiska principer, med certifiering via Demeter. De enda preparat som används för att skydda vinrankorna mot sjukdomar är olika avkok på örter som växer kring planteringarna samt ett te gjort på grapefruktkärnor. Sina kor har de också stor nytta av – djuren går ut på bete under vintermånaderna och rensar upp i vinmarkerna samtidigt som de passar på att släppa av lite gödsel.

I källaren litar Pierre och Anne-Marie på sin frukt och använder sedan 2002 inget svavel alls – varken under vinets uppväxt eller innan flaskning. Vinerna är rena och eleganta med kalkdriven syra och härliga toner av apelsinblom och garrigue.