Le Petit Domaine de Gimios – Muscat Sec des Roumanis 2015

Namn:Muscat Sec des Roumanis 2015
Vinbonde:Le Petit Domaine de Gimios
Region:Frankrike - Languedoc
Ursprung:Gimios, Saint-Jean-de-Minervois (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Muscat blanc à petit grains, från 15 och 50 år gamla stockar
Jord:Kalksten
Odling:Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning i ståltank. Ingen klarning eller filltrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Anne-Marie och Pierre Lavaysse bor och gör vin runt den lilla byn Saint-Jean-de-Minervois. Här i den franska södern, på hög höjd och med kalkrika marker, har Anne-Marie gjort vin i tjugofem år. Ända sedan 1970-talet har hon odlat egna grönsaker och haft kor som gett mjölk till smör, yoghurt och ost. Hon berättar att hon sedan hon var mycket liten har velat bli bonde och leva i symbios med naturen.

Steget att börja göra vin var enkelt för henne. 1999 tappade hon sitt första vin på flaska. Hon odlar framförallt muscat men har också två vinmarker planterade med en mångfald av blå druvsorter, däribland terret noir, cinsault, alicante, grenache, carignan, aramon och mourvedre. Sedan mitten av 2000-talet är hennes son Pierre med och tar hand om arbetet i vingården.

Arbetet i vinmarken görs efter biodynamiska principer. De enda preparat som används i vinmarkerna för att skydda rankorna mot sjukdomar är avkok på örter som växer kring planteringarna samt ett te gjort på grapefruktkärnor(!). Sina kor har de också nytta av, korna släpps ut på bete och rensar upp i vinmarkerna under vintermånaderna samtidigt som de passar på att släppa av lite gödsel.

I källaren litar Anne-Marie och Pierre på sin frukt och använder sedan 2002 inget som helst svavel – varken under vinets uppväxt eller innan flaskning. Vinerna är extremt rena och eleganta med massor av syra och härliga florala toner. Totalt odlar Lavaysse vin på fem hektar med ett skördeuttag runt 10-14 hl/ha.