La Grange aux Belles – Les Moyens du Bord 2020

Namn:Les Moyens du Bord 2020
Vinbonde:La Grange aux Belles
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:La Pommeraye och Faye d'Anjou, Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc
Jord:Schist och lera
Odling:Ekologisk (AB) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Druvor från tidig skörd. Direkt pressning. Spontan jäsning i äldre fat (5-10 år gamla). Buteljering fram på vårkanten. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Les Moyens du Bord 2020

Om vinbonden

La Grange aux Belles gör enkel och rättfram druvsaft med både koncentration och fräschör – viner man har lust att dricka varje dag. Gänget bakom namnet är baserade i Anjou och odlar druvsorterna chenin blanc, pineau d’aunis och grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay.

Historien tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder.

2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om och konvertera hela klabbet till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Mer nyligen fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de tio hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

La Grange aux Belles gör som sagt drickvänliga viner, ofta med korta macerationstider och utan onödiga tillsatser eller märkbar påverkan av ekfat. Bara gott enkelt vin – så som det alltid borde göras.

lagrangeauxbelles.eu