Julie Balagny – Moulin-à-Vent 'Docteur Buchaille' 2018

Namn:Moulin-à-Vent 'Docteur Buchaille' 2018
Vinbonde:Julie Balagny
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Moulin-à-Vent
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Granit och lera
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique i slutna glasfibertankar. Lagring i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Julie Balagny är en av de nya stjärnorna i Beaujolais. Hennes första årgång var 2009, men hon har redan fått stort rykte om sig och sina viner som säljer slut på vinbarerna i Frankrike lika kvickt som Systembolaget säljer slut på ett lastfartyg med bag-in-box.

Under tio år jobbade Julie i södra Rhône innan hon bestämde sig för att starta eget. Hon fick nys om en högt belägen, avskild mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Marken heter ”En Rémont” och består av tre sammanhängande hektar i en ganska brant sluttning. Den bjuder på olika typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna.

Den yngre delen ligger på toppen av kullen, närmast den omgivande skogen, och har vittrad granit och sand i jorden. Mitten av backen är ren granitjord och är den delen som ger vinet En Rémont. I nedre delen av backen växer de äldsta stockarna i en blandning av granit och kvartsit.

Som hjälpredor i vinmarken har hon kossan Boréale och åsnan Manon – när det är för mycket ogräs i vinmarken släpper hon ut dem på bete. De äter upp ogräset och släpper samtidigt av lite nyttigt bajs.

Julies viner är strukturerade, eleganta och med kittlande frukt!

En intervju med Julie finns att läsa här.