Julie Balagny – Françoise 2020

Namn:Françoise 2020
Vinbonde:Julie Balagny
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Marchampt (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, inköpt frukt
Jord:Vittrad röd granit (sten och sand)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Nedkylning av frukten under ett dygn. Spontan jäsning av hela klasar under koldioxid (macération carbonique) med tre veckors passiv urlakning i slutna glasfibertankar. Efter pressning jäser vinet ut och mognar i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15,5 %
Volymer:750ml
Françoise 2020

Om vinbonden

Julie Balagny är en av de yngre stjärnorna i Beaujolais – hennes första årgång blev 2009. Numera är hennes rykte spritt över hela världen och vinerna dricks upp på vinbarer från Paris till San Francisco lika kvickt som Systembolaget säljer slut på ett lastfartyg med bag-in-box.

Under tio år jobbade Julie som vinmakare i södra Rhône innan hon bestämde sig för att starta eget. Hon fick hjälp av vänner att hitta en högt belägen, avskild mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Läget heter ’En Remont’ och består av tre sammanhängande hektar i en brant sluttning. Backen bjuder på skiftande typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna.

Den yngre delen ligger på toppen av kullen – närmast den omgivande skogen – och har en jordmån av vittrad granit, sand och basalt. Härifrån kommer Cayenne. Mitten av backen är ren granitjord och det är den delen som ger vinet En Remont. I nedre delen av backen växer de äldsta stockarna i en blandning av granit och kvartsit. Några år har den delen buteljerats separat som cuvée Simone.

Till hjälp i vinmarken har Julie kossan Boréale och åsnan Manon – när det är för mycket ogräs i vinmarken släpper hon ut dem på bete. De tuggar i sig ogräset och släpper samtidigt av lite nyttigt bajs.

Julies viner är strukturerade, eleganta och med kittlande frukt!

 

Läs vår intervju från veckan innan skörden 2020.

En intervju med Julie från 2014 finns att läsa här.