Julie Balagny – Fleurie 'Sex Appeal' 2015

Namn:Fleurie 'Sex Appeal' 2015
Vinbonde:Julie Balagny
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit En Remont, Fleurie
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Granit och kvartsit
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Nedkylning av frukten under ett dygn. Spontan jäsning av hela klasar under koldioxid (macération carbonique) med fyra veckors passiv urlakning i slutna glasfibertankar. Efter pressning jäser vinet ut och mognar i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Julie Balagny är en av de yngre stjärnorna i Beaujolais – hennes första årgång kom 2009. Numera är hennes rykte spritt över hela världen och vinerna dricks upp på vinbarer från Paris till San Francisco lika kvickt som Systembolaget säljer slut på ett lastfartyg med bag-in-box.

Under tio år jobbade Julie som vinmakare i södra Rhône innan hon bestämde sig för att starta eget. Hon fick hjälp av vänner att hitta en högt belägen, avskild mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Marken heter ”En Rémont” och består av tre sammanhängande hektar i en brant sluttning. Den bjuder på olika typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna.

Den yngre delen ligger på toppen av kullen, närmast den omgivande skogen, och har en jordmån av vittrad granit, sand och basalt. Mitten av backen är ren granitjord och det är den delen som ger vinet En Remont. I nedre delen av backen växer de äldsta stockarna i en blandning av granit och kvartsit. Några år har den delen buteljerats separat som cuvée Simone.

Till hjälp i vinmarken har Julie kossan Boréale och åsnan Manon – när det är för mycket ogräs i vinmarken släpper hon ut dem på bete. De tuggar i sig ogräset och släpper samtidigt av lite nyttigt bajs.

Julies viner är strukturerade, eleganta och med kittlande frukt!

 

Läs vår rykande aktuella intervju från veckan innan skörden 2020.

En intervju med Julie från 2014 finns att läsa här.