Namn: | 'Les Goulats' Rosé de maceration 2016 |
---|---|
Vinbonde: | Emilien Feneuil |
Region: | Frankrike - Champagne |
Ursprung: | Lieu-dit Les Goulats, Chamery |
Färg: | Mousserande Rosé |
Druvsort: | Pinot noir, 37-åriga rankor |
Jord: | Nordostläge. Sandig lera ovanpå kalksten vid en meters djup. |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder |
Press: | Handdriven korgpress |
Uppväxt: | Rosé de macération. Spontan jäsning i använda 228-liters bourgognefat (5-6 år gamla). Buteljerat september 2017. Degorgerat 26 maj 2020 "à la volée" utan dosage (Brut Nature) |
Tillsatser: | 30 mg/l so2 tillsatt vid pressning. Ekologisk jäst och ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, tirage). |
Alkohol: | 13 % |
Volymer: | 750ml |
Emilien Feneuil är en förhållandevis ung odlare och hantverkare som sedan några år tillbaka framställer och buteljerar champagne från 2,4 hektar egna marker omkring byarna Sermiers, Chamery och Eceuil (Petite Montagne de Reims). Vi lärde känna Emilien genom hans nära vänskap med Aurélien Laherte.
Besättningen i Emiliens planteringar är 43% meunier, 28% chardonnay, 22% pinot noir och 7% petit meslier. Jordarna i Sermiers variererar med olika proportioner av sand, märgel och lera ovanpå mjuk kalk. De har förhållandevis hög salthalt vilket brukar kunna förnimmas i vinerna. Omställningen till Ecocert påbörjades redan 2008, när Emilien fortfarande sålde de flesta av sina druvor till Leclerc-Briant.
Alla viner från Emilien Feneuil är baserade på en enda årgång och vinifieras i väl inkörda 228-liters bourgognefat. Ovanligt nog gör han dessutom stilla Sermiers Blanc och Chamery Rouge. Hans första årgång blev 2015 och släpptes i slutet av 2019. Emiliens lyhördhet för terroir och hans noggrannhet i framställningen ger små kvantiteter vin av kompromisslös kvalitet.
emilienfeneuil.com