Emilien Feneuil – Cuvée Totum 2016

Namn:Cuvée Totum 2016
Vinbonde:Emilien Feneuil
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Sermiers och Eceuil (Montagne de Reims)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, pinot noir, meunier och petit meslier, från 40-åriga stockar.
Jord:Exponeringar öst, väst och nord. Varierande jordmån med sand, märgel och lera ovanpå mjuk kalk.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:4000 kg (hos Tomas Perseval)
Uppväxt:De olika druvsorterna och parcellerna pressas och fermenteras tillsammans. Spontan jäsning i använda 228-liters bourgognefat och 400-litersfat (5-6 år gamla), mestadels från Domaine Leflaive i Côte de Beaune. Buteljerat i september 2017. Degorgerat "à la volée" 4 maj 2020 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:30 mg/l so2 tillsatt vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Emilien Feneuil är en förhållandevis ung odlare och hantverkare som sedan några år tillbaka framställer och buteljerar champagne från 2,4 hektar egna marker omkring byarna Sermiers, Chamery och Eceuil (Petite Montagne de Reims). Vi lärde känna Emilien genom hans nära vänskap med Aurélien Laherte.

Besättningen i Emiliens planteringar är 43% meunier, 28% chardonnay, 22% pinot noir och 7% petit meslier. Jordarna i Sermiers variererar med olika proportioner av sand, märgel och lera ovanpå mjuk kalk. De har förhållandevis hög salthalt vilket brukar kunna förnimmas i vinerna. Omställningen till Ecocert påbörjades redan 2008, när Emilien fortfarande sålde de flesta av sina druvor till Leclerc-Briant.

Alla viner från Emilien Feneuil är baserade på en enda årgång och vinifieras i väl inkörda 228-liters bourgognefat. Ovanligt nog gör han dessutom stilla Sermiers Blanc och Chamery Rouge. Hans  första årgång blev 2015 och släpptes i slutet av 2019. Emiliens lyhördhet för terroir och hans noggrannhet i framställningen ger små kvantiteter vin av kompromisslös kvalitet.

emilienfeneuil.com