Hervé Villemade – Cour-Cheverny 'Les Châtaigniers' 2015

Namn:Cour-Cheverny 'Les Châtaigniers' 2015
Vinbonde:Hervé Villemade
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:AOP Cour-Cheverny, Touraine
Färg:Vitt
Druvsort:Romorantin
Jord:Lite tyngre sandiga lerjordar med inslag av flinta (silex)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i en stor ekliggare (foudre) och cementtank. Malolaktisk omvandling och lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:750ml

Om vinbonden

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny.

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.

villemade.net