Hervé Villemade – Cheverny 'Montcrochet' 2022

Namn:Cheverny 'Montcrochet' 2022
Vinbonde:Hervé Villemade
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Le Montcrochet, Le Controis-en-Sologne (Cheverny AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon blanc (35%), sauvignon rose (35%), chardonnay (20%), menu pineau (10%)
Jord:Lite tyngre sandiga lerjordar med inslag av flinta (silex)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i amfora (80 %) och använda fat (20 %) med malolaktisk omvandling och ett drygt års vila på jästfällningen. Buteljerat i november 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Cheverny 'Montcrochet' 2022

Om vinbonden

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 23 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny.

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.

Sedan början av 2010-talet kompletterar Hervé med viner av inköpt frukt för att balansera förluster på grund av frost i början av växtsäsongen och torka senare under högsommaren – fenomen som blivit allt vanligare på senare år. Gårdens egna skördeuttag ligger idag på en dryg tredjedel av de 55-60 hl/ha som är tillåtna i appellation.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.

villemade.net