Stefan Vetter – Sylvaner GK 2017

Namn:Sylvaner GK 2017
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein, Maindreieck
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten (Muschelkalk)
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Två års lagring på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:20-25
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering

Om vinbonden

Franken är ett tyskt vinområde lite vid sidan av. Inte minst för att det hör till delstaten Bayern, till skillnad från alla andra tyska vinregioner. Klimatet är mer kontinentalt, med strängare kontraster mellan vintrar och somrar. Landskapet definieras i stora drag av floden Main, som böjer sig fram i triangel och kvadrat – kantiga former som givit namn åt delområdena.

”Mainviereck” är den västraste delen, med terrasser av röd sandsten och pinot noir som viktigaste druvsort. Det centrala området, närmare regionhuvudstaden Würzburg, kallas för ”Maindreieck” och domineras av marin kalksten (”Muschelkalk”) med silvaner som favoritdruva. Silvaner brukar beskrivas som aromatiskt neutral, men desto mer transparent för terroir.

Stefan Vetter odlar drygt fyra hektar i byarna Gambach och Castell. Främst handlar det om ett brant terrassläge i Gambach vid namn Kalbenstein. Läget befinner sig precis vid gränsen mellan de röda sandstensjordarna i Mainviereck och den marina kalkstenen i Maindreieck. Därför får vinerna distinkt varierande uttryck beroende på hur bergarten skiftar – till och med i samma vingård.

Sylvaner står för ungeför tre fjärdedelar av planteringarna – resten är müller-thurgau, riesling och spätburgunder (pinot noir). Sluttningarna är så pass branta att allt arbete med jord och vinrankor måste utföras för hand. Stefan och hans hustru Katja arbetar under växtsäsongen med ett team på tre till sex vingårdsanställda och har aldrig nyttjat några syntetiska produkter, bara minimalt med den traditionella mixen av kopparsulfat och släckt kalk mot svampangrepp.

Druvorna skördas vid lagom mognad i små plasttråg, av ett arbetslag på 8-12 personer, och pressas långsamt en gammal horisontalpress. I källaren jäser musten av egen kraft i använda medelstora ekfat. De enklare vinerna får ligga ett knappt år – alltid utan att jästfällningen rörs om – medan de bägge ’Steinterrassen’ och de lägesspecifika vinerna CK (Casteller Kirchberg) och GK (Gambacher Kalbenstein) vilar sig i form i nästan två år.

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Hans viner ger en uppenbarelse av hur pass bra silvaner kan vara. För att citera Eric Asimov på New York Times: ”pure, textured, deep and intense, with lingering flavors so mineral you can’t help but visualize the stony, unyielding terrain and the winemaker’s determination to push it to the extreme.”

 

Mer att läsa i artikeln från Punch november 2019.