Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué – Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018

Namn:Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dits 'Bel-Air' och 'Clardy', Courgis
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1989
Jord:Grunt lager av vit kalklera på fossilrik kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Volymer:750ml

Om vinbonden

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Här växte Olivier upp, och här hade hans farföräldrar sin källare. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902!

Alice och Olivier odlar idag nio hektar som de själva sköter om. Sedan 2017 har paret även tagit över två premier cru-lägen. Från och med 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först innan buteljering får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisat stor potential till utveckling över tid.

aetodemoor.fr