Clos du Rouge Gorge – Vieilles Vignes 2018

Namn:Vieilles Vignes 2018
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (80-90%) och grenache noir (10-20%) från 70-100 år gamla stockar
Jord:Främst norrlägen med jordmån av gnejs och schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Varsam extraktion utan varken pigéage eller överspolningar. Ett års lagring i använda 500-litersfat, äldre barriques och 25 hl foudres. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Alkohol:13 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

När Cyril Fhal flyttade till Latour-de-France, en gammal by fem mil från spanska gränsen i Roussillon i södra Frankrike, kunde han i princip välja vilka platser han ville att odla vin på. Det här var 2002 och vinmarker fanns tillgängliga överallt.

Idag är läget annorlunda. Området är inne i ett spännande uppsving, och mycket händer bland en liten grupp odlare som Cyril är del av. Alla jobbar med ekologisk och biodynamisk odling och med att göra så naturliga viner som möjligt.

– Det är en väldigt fin atmosfär här i byn. De senaste tio åren har vi sett fler än tio nya odlare som jobbar ekologiskt, det finns en bra solidaritet, ett bra utbyte. Hela landsbygden är under förändring här, livet är på väg tillbaka, folk jobbar med odling, med sina trädgårdar, med att föda upp får och starta restauranger.

Den legendariska vinbutiken Chambers Street Wines i New York har kallat Cyril för ”one of the finest producers of natural/biodynamic wines in France” och hans viner för ”elegant, balanced and full of character, perhaps the finest from the new generation of winemakers in the Languedoc-Roussillon.”

Trots det varma klimatet gör Cyril Fhal eleganta viner med fantastisk struktur och känsla. Hans 7,5 hektar vinmarker är planterade med gamla stockar (50-110 år) av grenache noir, carignan och cinsault, macabeu och carignan blanc. Fördelningen är cirka 6 hektar rött och 1,5 hektar vitt. Rankorna växer dels i den kalkrika jorden från Corbières, dels i vittrad gnejs och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och stark sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att få sin fantastiska fräschör.

Cyril kom till södra Frankrike från Loire, där han jobbat för bland andra Mark Angeli. I släkten finns vinmakare och en morbror som drog igång en av de första organisationerna i Frankrike för biodynamisk odling, något som han inspirerats av. Cyril reste runt och letade efter nya utmaningar, och efter några månader i Ribera del Duero hamnade han i Calce, hos Gérard Gauby, och upptäckte vilken potential det fanns i Roussillon.

Cyril buteljerar som IGP Côtes Catalanes och har valt bort AOC-klassificering, som kräver minst 30% syrah och/eller mourvedre. Han anser att dessa druvor, som inte härstammar från regionen, ger för tunga viner. Fhal tycker att appellationsbestämmelserna i Côtes du Roussillon-Villages, tillsammans med kemikalier i vingårdarna och källaren, har skapat viner ”utan tradition eller uttryck av jorden”. I sina egna marker har han genom biodynamisk odling återskapat ett rikt liv av växter och insekter, och vinerna blir bara bättre för varje år. Uttagen är låga, mellan tio och tjugo hektoliter per hektar – totalt blir det ungefär 15 000 flaskor om året.

Cyril Fhal gör ett vitt vin av macabeu från 80-åriga stockar, plus lite carignan blanc. De gamla rankorna växer i norr- och österlägen med jordmån av gnejs. Cyril tycker själv att det vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i marken.

Rouge ’Jeunes Vignes’ är ett vin gjort av grenache noir från yngre stockar (25+). Hans röda vin från dessa unga stockar ger ett transparent och energiskt uttryck av lättare rödfruktig grenache.

Rouge ’Vielles Vignes’ med 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet, med mörkare toner i frukten. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”.

Cyrils ’L’Ubac’ (occitanska för skuggsidan av berget – alltså den sidan som vänder sig norrut) är framställd av cinsault och grenache noir från en brant norrsluttning som kräver extremt hårt handarbete. En stor terroir som väntar på att få komma fram i vinerna.