Benoît Courault – Gilbourg 2018

Namn:Gilbourg 2018
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré, Faye d'Anjou (1,3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc
Jord:Vittrad schist med vulkaniska inslag och lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i äldre fat (228 och 500 liter).
Tillsatser:10 mg/l so2 tillsatt vid omdragning
Alkohol:13 %
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.

Medan han utbildade sig till vinmakare i Beaune förtjusades Benoît av vinerna från Yvon Métras och Dominique Derain. Senare fick han lära han sig konsten att odla vin hos Eric Pfifferling i Tavel. Här jobbade han mellan 2003 och 2005, och förstod grunderna kring att göra vin utan tillsatser – grunder som var ganska annorlunda jämfört med vad han tidigare lärt sig på utbildningen.

2006 hittade han och hustrun Emmanuelle äntligen marker att köpa i Loire, i den lilla byn vid namn Faye d’Anjou ett par mil söder om Angers. Benoît började med att försöka hjälpa jorden tillbaka till livet efter lång tid med kemikalier och skaffade därför flera djur som kunde bidra till gödningen. Inte minst hästen Norway, som plöjer markerna tillsammans med Benoît.

Hela familjen, med sonen Alphonse, lever idag på en gammal bondgård i närheten av deras marker. Allt som allt odlar Courault drygt sex hektar planterade med chenin blanc, cabernet franc och grolleau på gamla rankor som ger naturligt låga skördeuttag i områdets schistdominerade jordar. De yngsta stockarna är uppåt fyrtio år gamla – de äldsta från 1905!

Benoit har efterhand utvecklat och förbättrat sin källare som fortfarande är minimalistisk nog, med den inhyrda horisontalpressen stående ute på gården. Inomhus har han ett antal tankar för jäsning och ett gäng använda fat (228 och 500 liter) till lagring. För tre år sedan investerade han i ett par foudres från Grenier som används till Le Petit Chemin. Men trots den skenbara enkelheten ägnar Benoit ständig uppmärksamhet åt de små detaljerna, och som den musikälskare han är så är det sällan tyst i källaren.