Domaine Derain – Saint-Aubin 'En Vesvau' 2014

Namn:Saint-Aubin 'En Vesvau' 2014
Vinbonde:Domaine Derain
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'En Vesvau', Saint-Aubin (0,60 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1987
Jord:Brant sydostsluttning med vit kalkhaltig lera & kalksten
Odling:Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Tillsatser:10-20 mg/l so2 tillsatt vid assemblage.
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Dominique Derain är idag veteran och legend på den naturliga vinscenen. Han startade sin yrkesbana som tunnbindare, men insåg efter några år att han ville komma närmare vinet än så. 1988 fick Dominique och hans numera ex-fru Cathérine möjlighet att förvärva 5,5 hektar mark runtomkring Saint-Aubin och ta över den gamla prästgården i byn.

Utöver markerna i Saint-Aubin – som ger mer vitt vin än rött – odlar Dominique fina rödvinslägen i Mercurey, Pommard och Gevrey-Chambertin. Dessutom en aligoté från gamla stockar i Puligny-Montrachet! Idag brukar man åtta hektar, med den nionde nyss planterad. Redan från starten har man jobbat biodynamiskt i markerna och naturligt i källaren. Många är de bönder som hälsat på hos Dominique genom åren för att prata naturlig vinmakning och hur man dyngar ihop den bästa komposten.

Efter varsam handskörd i små tråg av plast framställs Derains vita viner med direkt pressning av hela friska druvklasar. Musten får jäsa spontant i äldre ekfat (minst fem år gamla) och vinet får sedan utvecklas på sin jästfällning till strax innan nästa skörd. De röda vinerna jäser i öppna ekståndare med hela klasar och mognar i fat under sju till tolv månader. Vanligen behövs ingen filtrering och endast minimala tillsatser svavel innan buteljering.

Sedan ett par år tillbaks har Dominique lämnat över ansvaret för driften till det yngre paret Julien Altaber och Carole Schwab, som båda tidigare arbetat på gården och nu också driver Domaine Sextant i samma by. Även som delvis pensionerad är Dominique fortfarande med och jobbar i vingårdar och källare. Domaine Derains viner har såväl spänst och fräschör samtidigt som de är både saftiga och finstämda.