Namn: | Saint-Aubin 1er Cru 'Les Murgers des Dents de Chien' 2020 |
---|---|
Vinbonde: | Domaine Derain |
Region: | Frankrike - Bourgogne |
Ursprung: | 'Les Murgers des Dents de Chien', Saint-Aubin Premier Cru AOP |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Chardonnay, planterade 1989 (0,35 ha) |
Jord: | Högt läge (350 m) på toppen av sydvästsidan av Le Mont Rachet - till skillnad från En Remilly lutar platån svagt åt sydöst. Järnrik kalkhaltig lera och kalkstensblock med inslag av marmor. |
Odling: | Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert) |
Press: | Pneumatisk horisontalpress |
Uppväxt: | Fottrampning och sedan direkt pressning. Ett par dygns sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Omdragning efter en månad för att låta vinet andas, skilja ut den tyngre jästfällningen och egalisera de olika faten i tank innan fortsatt élevage i fat. Ingen klarning, men lätt filtrering med kiselgur. |
Tillsatser: | 10-20 mg/l so2 tillsatt vid assemblage |
Volymer: | 750ml |
Dominique Derain är idag veteran och legend på den naturliga vinscenen. Han startade sin yrkesbana som tunnbindare, men insåg efter några år att han ville komma närmare vinet än så. 1988 fick Dominique och hans numera ex-fru Cathérine möjlighet att förvärva fem och en halv hektar mark runtomkring Saint-Aubin och ta över den gamla prästgården i byn.
Utöver markerna i Saint-Aubin – som ger mer vitt vin än rött – har Domaine Derain fina rödvinslägen i Mercurey, Pommard och Gevrey-Chambertin. Dessutom en aligoté från riktigt gamla stockar i Puligny. Idag odlar man åtta hektar, med den nionde nyss planterad. Ända sedan starten har domänen jobbat biodynamiskt i markerna och naturligt i källaren. Många är de bönder som hälsat på hos Dominique genom åren för att prata naturlig vinmakning och hur man dyngar ihop den bästa komposten.
Efter varsam handskörd i små tråg görs de vita vinerna med direkt pressning av hela friska druvklasar. Musten får jäsa spontant i äldre ekfat – minst fem år gamla – och vinet får sedan utvecklas på sin jästfällning till strax innan nästa skörd. De röda vinerna jäser i öppna ekståndare med hela klasar och mognar i fat under sju till tolv månader. Vanligen behövs ingen filtrering, och bara minimala tillsatser svavel vid assemblage.
2018 togs domänen över av paret Julien Altaber och Carole Schwab. Bägge har arbetat på gården sedan början av 2000-talet och driver dessutom négoce-etiketten Sextant i samma by. Även som pensionerad hoppar Dominique fortfarande in ibland med råd och dåd i vingårdar och källare. Domaine Derains viner kan beskrivas som livfulla, transparenta tolkningar av klassiska ursprung.