La Grande Colline – SJ 13 2013

Namn:SJ 13 2013
Vinbonde:La Grande Colline
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Saint-Josèph, Rhône (0,5 ha) Vin de France
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i tank med tre veckors maceration sémi-carbonique. Två års lagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Hirotake Ooka avslutade sina universitetsstudier i Tokyo för att åka till Frankrike och närma sig vinet. 1997 började han studera vin i Bordeaux och såg sig därefter omkring var i Frankrike han skulle slå sig ner. Efter ett möte med Thierry Allemands vin beslutade han sig för att slå sig ner i Saint-Péray med målet att göra cornas. Efter att ha arbetat för andra vinmakare i området, samtidigt som han tog över små parceller med mark, så startade han sin egen verksamhet – La Grande Colline. Först och främst odlar han egna druvor och dessutom köper han druvor i Rhône och Ardèche.

2008 köpte han en brant och vild mark högt upp på kullen i Cornas. Den var täckt med sten och mer eller mindre igenvuxen. Efter ett makalöst hårt arbete med att röja upp marken planterade han syrah.

I sina vinmarker experimenterar Hirotake med olika preparat (bland annat oljor av grapefruktkärnor) och örtteer för att hålla vinmarken frisk och tålig mot sjukdomar och angrepp. Han använder sig inte ens av koppar eller svavel mot angrepp.  När det gäller druvorna han köper är han extremt noggrann med ursprunget och handlar endast druvor från människor han vet arbetar hårt i vinmarken och givetvis ekologiskt.

Hirotake är övertygad om hur han vill göra sina viner och manipulerar aldrig vinet med några tillsatser. Vinerna tar ofta lång tid på sig att utvecklas i hans svala källare i Saint-Péray.