Anders Frederik Steen – Il va, ça va - Je vais, je sais 2016

Namn:Il va, ça va - Je vais, je sais 2016
Vinbonde:Anders Frederik Steen
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rosé
Druvsort:Carignan (40%), viognier (40%) och chardonnay (20%) - druvor från Le Mazel
Jord:Kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress (handpumpad)
Uppväxt:Avstjälkade carignan, direktpressade viognier och chardonnay. Spontan jäsning i glasfibertank med kort maceration och nio månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser

Om vinbonden

Sedan några år tillbaka producerar Anders Frederik Steen vin i Frankrike. I Köpenhamn var Anders med och startade Relæ och Manfreds, och sedan blev han ansvarig för deras vinprogram och import. 2013 lämnade han restaurang- och vinimportscenen och började göra vin med sin favoritvinproducent – Jean-Marc Brignot. Tillsammans gjorde de två årgångar, men sedan 2015 driver Anders tillsammans med hustrun Anne Bruun Blauert sin egen domän i Valvignères, Ardèche.

Druvorna kommer dels från familjen Oustric (Le Mazel), dels från egna ekologiskt odlade marker en bit utanför byn. Dessutom får han lite frukt från vänner i Alsace. Anders låter kreativiteten spela fritt och arbetar gärna med en kombination av direktpressning och maceration, antingen avstjälkat eller inte. De olika druvsorterna blandas redan innan jäsning, sedan får musten jäsa spontant i glasfibertankar och lagras vidare på jästfällningen. Vinerna varken klarnas eller filtreras och buteljeras helt utan tillsatser. De upplevs ofta sprittande pigga och friskt rödbäriga.

andersfrederiksteen.com