Domaine Houillon – Côtes du Rhône ‘Canne’ 2017

Namn:Côtes du Rhône ‘Canne’ 2017
Vinbonde:Domaine Houillon
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse
Färg:Rött
Druvsort:Grenache (80%), syrah (20%) och cinsault (10%). från 30- till 66-åriga stockar, planterade med början 1952. 4000 rankor/hektar beskurna som cordon de royat.
Jord:Lieu-dit 'La Roche Coucorde'. Vinmarken ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmån av kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.
Odling:Biodynamisk utan cert. (under konvertering)
Press:Korgpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning i slutna tankar (30 hl) av rostfritt stål med temperaturkontroll. 3-14 veckors maceration med regelbunden nedtryckning av skalhatten (pigéage). 'Canne' består enbart av det självrunna vinet från pressningen. Fjorton månaders mognadslagring i rostfria ståltankar. Buteljerat i november 2018 utan klarning eller filtrering.

Etiketterna är Charlottes egen produktion. Papperet är tillverkat för hand av kvistar från vinrankorna.
hl/ha:20
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

I Vaucluse, på de västra utlöparna av Mont Ventoux, ligger den lilla byn Faucon. Tack vare den höga höjden och påverkan från det majestätiska berget är klimatet här relativt svalt för att vara i Côtes du Rhône. Naturen och dofterna präglas av hela den vilda flora av örter, buskar och skog som kallas ’garrigue’.

Här huserar Domaine Houillon, som sedan några år tillbaka drivs av paret Aurélien och Charlotte. Aurélien Houillon kommer från Jura, där han under sju år arbetade i Pupillin med Pierre Overnoy och sin bror Emmanuel Houillon. Där lärde han sig hur man odlar och vinifierar med naturliga metoder (Aurélien är för övrigt bror till Adéline Houillon). 2014 gav han sig av till Schweiz för att hjälpa till med att ställa om en domän till biodynamisk odling.

2017 var det äntligen dags att starta upp något på egen hand i södra Frankrike. Idag odlar paret Houillon 4,5 hektar med biodynamiska metoder. Tre hektar är planterade med grenache, och resten med syrah och cinsault. Viss hjälp på traven får de av sin traktor samt hästen Victoire och åsnan Castor.

I källaren vinifierar Aurélien med metoderna han lärt sig hos Pierre Overnoy, och som ursprungligen arbetades fram av den legendariske forskaren och vinprovaren Jules Chauvet. Alltså inga tillsatser, ingen filtrering, och omdragning med hjälp av gravitation. Förutom vinodlingen driver man ett litet chambre d’hôtes och dessutom Charlottes hantverksmässiga tillverkning av papper.

Den första årgången från paret Houillon blev 2017 och resulterade i ett rött av ren cinsault och tre röda av grenache/syrah under appellationen Côtes du Rhône. Med årgång 2018 ser cuvéerna lite annorlunda ut och ger fullt spelrum för antingen syrah (Indigo) eller grenache (Vieilles Vignes). Bägge riktigt stiliga viner med rejäl framtidspotential.

domainehouillon.fr