Domaine Houillon – Cinsault 2020

Namn:Cinsault 2020
Vinbonde:Domaine Houillon
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cinsault, från 30- till 66-åriga stockar, planterade med början 1952. 4000 rankor/hektar beskurna som cordon de royat.
Jord:Lieu-dit 'La Roche Coucorde'. Vinmarken ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmån av kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i tank. Ingen klarning eller filtrering.

Etiketterna är Charlottes egen produktion. Papperet är tillverkat för hand av kvistar från vinrankorna.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (~10 mg/l) innan buteljering
Volymer:750ml

Om vinbonden

I Vaucluse, på de västra utlöparna av Mont Ventoux, ligger den lilla byn Faucon. Tack vare den höga höjden och påverkan från det majestätiska berget är klimatet här relativt svalt för att vara i Côtes du Rhône. Naturen och dofterna präglas av hela den vilda flora av örter, buskar och skog som kallas ’garrigue’.

Här huserar Domaine Houillon, som drivs av paret Aurélien och Charlotte. Aurélien kommer från Jura, där han under sju år arbetade i Pupillin med Pierre Overnoy och sin bror Emmanuel Houillon. Där lärde han sig hur man odlar och vinifierar med naturliga metoder (Aurélien är för övrigt bror till Adéline Houillon). 2014 gav han sig av till Schweiz för att hjälpa till med att ställa om en domän till biodynamisk odling.

2017 hade det blivit dags att starta upp något på egen hand i södra Frankrike. Idag odlar paret Houillon 6,4 hektar med biodynamiskt jordbruk. Tre hektar är planterade med grenache, och resten med syrah och cinsault. Viss hjälp på traven får de av sin traktor samt hästen Victoire och åsnan Castor.

I källaren vinifierar Aurélien med metoderna han lärt sig hos Pierre Overnoy, och som ursprungligen arbetades fram av den legendariske forskaren och vinprovaren Jules Chauvet. Alltså inga tillsatser, ingen filtrering, och omdragning med hjälp av gravitation. Förutom vinodlingen driver man ett litet chambre d’hôtes och dessutom Charlottes hantverksmässiga tillverkning av papper.

Den första årgången från paret Houillon blev 2017 och resulterade i ett ljusrött av ren cinsault och tre mörkare röda av grenache/syrah under appellationen Côtes du Rhône. Från och med årgång 2018 ser cuvéerna lite annorlunda ut och balansen lutar åt mestadels syrah (Indigo), grenache (Vieilles Vignes) eller cinsault.

domainehouillon.fr