Justin Dutraive – Beaujolais-Villages 'Les Tours' 2018

Namn:Beaujolais-Villages 'Les Tours' 2018
Vinbonde:Justin Dutraive
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Saint-Etienne-de-la-Varenne (0,4 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, 40-åriga stockar.
Jord:Söderläge med finkornig granitjord
Odling:Ekologiska metoder, under konvertering till Ecocert
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Nerkylning av druvorna. Spontan jäsning i sfäriska glasfibertankar med femton dagars macération semi-carbonique. Frekvent rotering av tankarna mot slutet av urlakningen. Lagring i glasfibertank och använda 500-litersfat (demi-muids). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker. ’Les Bulands’ är en flackare mark om 0,8 hektar som ligger strax utanför gränsen till Fleurie. Jorden där drar åt det tyngre hållet och präglas av lera och vittrad granit. ’Les Tours’ är en parcell om 0,4 hektar som ligger längre söderut, i byn Saint-Etienne-de-la-Varenne strax utanför Brouilly. Här är det den finkorniga graniten som dominerar. Slutligen har Justin genom arv fått tillgång till ett brant och fint läge i Fleurie ’La Madone’, där jorden består av sand och rosa granit.

Vinmakandet sker i en egen hörna av familjens gård. Frukten skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen påbörjas spontant med macération semi-carbonique – det vill säga hela druvklasar i sluten tank. Justin använder sig delvis av sfäriska glasfibertankar som kan rullas och vändas på ända, vilket innebär att han slipper använda överpumpningar för att extrahera färg och smak. Mest frekvent vänder han på tankarna mot slutet av macerationen, som varar två till fyra veckor.

Med sina tre fina lägen som han sköter helt själv har Justin skapat en egen tolkning av det vi förknippar med Dutraive – minimal påverkan och maximal drickbarhet!