Olivier Lemasson – Cheville de Fer 2016

Namn:Cheville de Fer 2016
Vinbonde:Olivier Lemasson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Touraine
Färg:Rött
Druvsort:Côt (malbec) från 70-åriga stockar
Jord:Lera och silex (flinta)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar, macération semi-carbonique. Sju månaders lagring i gamla fat. Buteljerat utan filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Den här lilla egendomen i Touraine drivs av Olivier och Cécile Lemasson. Olivier har en bakgrund som sommelier och caviste i Paris, och har arbetat fyra skördar hos numera hädangångne veteranen Marcel Lapierre i Beaujolais.

Paret Lemasson startade sin verksamhet 2002, i samarbete med Hervé Villemade. Druvorna köptes in från andra ekologiska bönder i departementet Loir-et-Cher. Efterhand skaffade de sig ett par egna hektar, och sedan 2016 äger de själva nio hektar. Bland de druvor paret arbetar med märks särskilt lokala sorter som menu pineau och romorantin, chenin blanc, pineau d’aunis och côt noir. Skördeuttagen ligger vanligen runt 40hl/ha.

Precis som många andra vettiga vinbönder struntar de fullständigt i begränsande vinlagar och buteljerar alla sina viner som Vin de France. Stilen siktar på maximal drickbarhet, alltså vad fransoserna själva kallar ”vin de soif”.