Calcarius – Rosso Puglia 2019

Namn:Rosso Puglia 2019
Vinbonde:Calcarius
Region:Italien - Puglia
Ursprung:Apricena, Puglia
Färg:Rött
Druvsort:Negroamaro
Jord:Vit kalksten (Kimmeridgian)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med fyra dagars skalmaceration. Kortare lagring i ståltank.
Tillsatser:10-20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:11,5 %
Volymer:1000ml

Om vinbonden

VI PAUSAR FÖRSÄLJNINGEN AV CALCARIUS

Både i år och förra året har vinerna från Calcarius varit några av våra mest sålda och uppskattade. Valentina Passalacqua har profilerat sig som en progressiv och positiv kraft i ett av Italiens eftersatta områden. Hon var tidigt ekologiskt certifierad och driver sitt jordbruk med biodynamiska metoder.

I början av juli häktades hennes far Settimio Passalacqua, en av norra Apuliens största godsägare, misstänkt för att ha utnyttjat migranter som underbetald arbetskraft med oskäliga arbetsförhållanden. Valentina har hävdat att verksamheterna är åtskilda och att hon har modernare värderingar och annan praktik än sin 78-årige far.

På Instagram har nu flera ifrågasatt hur det står till med Valentina Passalacqua och Calcarius. Vi har pratat en hel del med Valentina, och med andra importörer, för att sätta oss in i vad som egentligen stämmer. Som vi har förstått saken gäller åtalet Valentinas pappa och inte henne själv. Hon hävdar fortfarande att verksamheterna är helt skilda åt. Att fadern inget har att göra med hennes företag, och hon inget med hans.

För oss på Vin & Natur är det viktigt att de producenter vi arbetar med erbjuder hederliga villkor för alla som är inblandade i produktionen. Det kommer vi aldrig att kompromissa med. Vi har därför bett Valentina att presentera betryggande dokumentation och visa upp full transparens inför alla oss som handlar hennes viner. Vi har också föreslagit henne att hon bör skaffa sig etisk certifiering via exempelvis Fairtrade. I väntan på klargöranden följer vi utvecklingen på alla tänkbara sätt, men sedan i onsdags har vi satt paus för all försäljning av Calcarius tills vidare.

Undrar du över något? Kontakta oss gärna.