Domaine de Rancy – Macabeu Rancio Sec

Namn:Macabeu Rancio Sec
Vinbonde:Domaine de Rancy
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Estagel och Montner (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Vitt
Druvsort:Macabeu, 50-åriga stockar.
Jord:Sluttningar på 150-450 meters höjd, med jordmån av schist och kalkblandad lera
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Skörd vid hög druvmognad. Långsam spontan jäsning i betongtank med temperaturkontroll. Åtta månaders lagring på jästfällningen. Därefter tio års oxidativ lagring i 100 år gamla ekfat (för att koncentrera vinet och locka fram de speciella oxidativa toner som utmärker den historiska stilen rancio sec).
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:Ingen restsötma
Alkohol:17 %
Volymer:500ml

Om vinbonden

Rivesaltes är ett av de vinområden i Frankrike som har allra längst historia. Redan på 1200-talet utvecklade Arnauld de Villeneuve den metod som kallas ’mutage’ och som innebär att vinet förstärks med druvsprit innan jäsningen avstannat. Några århundraden tidigare hade morerna uppfunnit konsten att destillera, och den var en förutsättning för hela den grupp av viner som sedermera kom att kallas ’Vins Doux Naturels’. Den klassiska stilen av rivesaltes kallas ”ambré” (alltså bärnstensfärgad) och innebär att vinet genomgått en lång oxidativ lagring i fat och/eller damejeanne. Rivesaltes Ambré är helt okänsligt för syrekontakt och öppnade flaskor kan därför sparas i månader, för att inte säga år.

Domaine de Rancy är baserade i Latour-de-France, en by precis vid gränsen mellan det medeltida franska riket och kungariket Aragon, som omfattade norra Spanien och Roussillon. Egendomen grundades redan på 1920-talet och drivs idag av Jean-Hubert Verdaguer och hans hustru Brigitte. Jean-Huberts far och farfar såg till att fylla källarens vinklar och vrår med viner i fat av varierande storlekar – viner som idag kan ta oss långt tillbaka i historien. Odlingarna sköts sedan länge med ekologiska metoder, och domänen är på väg mot formell AB-certifiering. Den huvudsakliga ingrediensen i Rancys tolkning av rivesaltes är macabeu från deras många små parceller med sekelgamla stockar. Ibland kan macabeu kompletteras av en liten andel grenache noir.

Druvorna handskördas vid full mognad, pressas direkt och jäser spontant i rostfria ståltankar under tio till femton dagar. När restsötman hittat sin rätta balans stoppas jäsningen med ren druvsprit och alkoholhalten förstärks därmed till 17-18 procent. Därefter får vinet utvecklas i stora gamla fat med påverkan av såväl syre som värme. Lagringstiderna varierar från drygt fem år i snitt för det soleralagrade vinet utan årgångsbeteckning (Le Temps d’un Oubli) till makalösa 64 år i fat för den allra äldsta buteljeringen. Gamla årgångar som fortfarande finns tillgängliga på förhandsbeställning är 1948, 1959, 1965, 1973, 2001 och 2004. Det går knappast att föreställa sig en bättre avslutning på en måltid.

domaine-rancy.com