Rié & Hirofumi Shoji – Pedres Blanques 2021

Namn:Pedres Blanques 2021
Vinbonde:Rié & Hirofumi Shoji
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Pedres Blanques', Collioure (3,5 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir, planterade 1965 och 1989
Jord:Brant sluttning på 300 meters höjd ovanför Medelhavet med jordmån av vittrad granit och schist.
Odling:Ekologisk odling under omställning till Ecocert
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i tank med en månads maceration. Varsamma överspolningar med hjälp av gravitation. Tolv månaders lagring i använda fat av olika storlekar - 500, 350 och 225 liter - samt en liten andel i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Pedres Blanques 2021

Om vinbonden

Rié och Hirofumi Shoji kommer från Japan men träffades på vinskolan i Beaune. Hon gjorde sin praktik hos bland andra Frédy Mugnier i Chambolle-Musigny, medan han arbetade i fem år hos Fred Cossard på Domaine des Chassorney. När det sedan var dags att starta något eget, fick paret leta vidare utanför Bourgogne för att hitta något överkomligt. Slutligen fann de vad de sökte i Collioure hos en gammal odlare som skulle dra sig tillbaka.

Domänen fick namnet Pedres Blanques (”vita stenar” på katalanska) efter marken de brukar. Med sina branta planteringar har läget en vidunderlig utsikt över Medelhavet. Det omfattar 3,5 hektar högt ovanför Collioure, där jorden är karg, solen stark och klimatet ihållande blåsigt. En miljö där frost, svamp och andra sjukdomar på vinrankan knappast förekommer. Därför kan Rié och Hiro utan problem arbeta ekologiskt, och dessutom vanligen utan koppar.

Paret gör än så länge bara ett vin – en grenache noir som vuxit i schist och granit. Den vinieras och lagras i Banyuls, i ett vineri som delas med nio andra små odlare. Extraktionen av druvorna är så lätt att den snarare liknar infusion, och inget svavel används på vägen från jästank till flaska. Målet är att skapa ett silkigt och finlemmat uttryck för områdets extrema terroir.