Cinque Campi – Tribülê

Namn:Tribülê
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia
Färg:Sött Vitt
Druvsort:Moscato bianco, malvasia och moscato giallo
Jord:Kiselrik lerjord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Passito. Tre månaders torkning av druvklasarna utomhus på ställningar under nät. Spontan jäsning i ståltank med sju dagars maceration och tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14,5 %
Volymer:500ml

Om vinbonden

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Bitvis rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver andra sorter som marzemino och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.

Efter krossning får druvorna jäsa med sina egna jäststammar i öppna ekfat eller ståltankar, beroende på vintyp. De vita/orangea ligger tre till fem dagar på skalen och jäser utan temperaturkontroll. Urlakningen av de röda sträcker sig från tio till trettio dagar med daglig överpumpning, följt av en skonsam pressning i vertikalpress. Andra jäsningen i flaska sker med hjälp av ojäst druvmust, utan tillsatt jäst och med uppåt ett år på jästfällningen innan degorgering.

cinquecampi.it