Namn: | Cinquecampi Rosso 2019 |
---|---|
Vinbonde: | Cinque Campi |
Region: | Italien - Emilia |
Ursprung: | Puianello di Quattro Castella, Emilia (Lambrusco dell’Emilia IGP) |
Färg: | Mousserande Rött |
Druvsort: | Lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%), planterade 1970-1980 |
Jord: | Österläge med jordmån av sand, silt och lera |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder |
Press: | Vertikalpress |
Uppväxt: | Spontan jäsning med tio dagars maceration i öppna fat. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering och utjäsning i flaska. Tolv månader på jästfällningen innan degorgering. Ingen dosage. Produktion: 10813 flaskor. |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 12,5 % |
Volymer: | 750ml |
Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.
Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Bitvis rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver flera andra sorter som marzemino, cabernet sauvignon, carmenere och moscato.
Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.
Efter krossning får druvorna jäsa med sina egna jäststammar i öppna ekfat eller ståltankar, beroende på vintyp. De vita/orangea ligger tre till fem dagar på skalen och jäser utan temperaturkontroll. Urlakningen av de röda sträcker sig från tio till trettio dagar med daglig överpumpning, följt av en skonsam pressning i vertikalpress. Färdigjäsningen i flaska sker helt utan tillsatt jäst och med uppåt ett år på jästfällningen innan degorgering.