Domaine Giachino & Prieuré Saint-Christophe – Marius et Simone 2018

Namn:Marius et Simone 2018
Vinbonde:Domaine Giachino & Prieuré Saint-Christophe
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Savoie, nordost om Mont Granier.
Färg:Orange
Druvsort:Jacquère (0,3 ha)
Jord:Rasmassor/kalkgrus från berget, med underliggande märgel och omgivet av stora klippblock.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert, Nature et Progrès, Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Fyra dygns kall premaceration. Spontan jäsning med 20 dagars skalmaceration i amfora och tank. Tio månaders lagring på jästfällningen i använda fat.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering.
Volymer:750ml

Om vinbonden

Vinområdet Savoie är utan tvekan ett av de mest sceniska i Frankrike. Vingårdarna är relativt utspridda men de allra flesta hittas i området söder om staden Chambéry, vid foten av det majestätiska Mont Granier i byarna Apremont, Les Abymes och Chapareillan, och i de fina söderlägena utmed vägen upp mot Albertville i den långsträckta dalgång som kallas La Combe de Savoie.

Terroiren nordost om Mont Granier skapades bokstavligen över en natt. Den 24 november 1248 lossnade en stor del av den enorma kalkstensklippan och orsakade ett jordskred av bibliska proportioner. Ett flertal byar raderades ut och tusentalet människor omkom. Rasmassorna från berget bildade nuvarande odlingsområden och består mestadels av vittrad kalksten i skiftande storlekar, grusig istidsmorän och märgel från kritaperioden.

Savoie har historiskt ett antal egna druvsorter som knappt odlas någon annanstans – dessutom har samma druvsort ofta flera lokala namn. Jacquère är den lättaste gröna sorten och odlas på hälften av arealen i regionen. Druvorna mognar sent med hög syra och låg mustvikt. Altesse är en floralt gulfruktig druvsort besläktad med chasselas. Den kallas lika ofta ’Roussette de Savoie’ eftersom druvorna rodnar vid full mognad. Rhône-sorten roussanne går lokalt under namnet Chignin Bergeron och ger höga mustvikter samt moget gulfruktiga aromer åt aprikoshållet. Mondeuse noir är en lokal släkting till syrah med delvis liknande aromer, lägre mustvikt och fin struktur. Persan har mörk färg och frukt samt en mer tanninrik struktur, medan douce noir numera är mest odlad i Kalifornien och Argentina under namnen charbono och bonarda.

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Frédéric, David och Clément odlar idag totalt nio hektar, varav sex är planterade med jacquère. Övriga gröna sorter är altesse/roussette och den sällsynta mondeuse blanche. De blå sorterna är framförallt mondeuse, gamay, douce noir och persan. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder, certifierat sedan 2006 via Ecocert, Nature & Progrès och Demeter. Sedan 2017 har man också tagit över de 6,5 hektar som tidigare tillhörde veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe.

Michel Grisard började hjälpa sin far i vingården 1971. 1978 lämnade han familjens domän och köpte den nedkörda gården Domaine Paganon, som då var planterad med en hektar mondeuse. Domänen fick namnet Prieuré Saint-Christophe, och den första egna årgången kom 1983. Tre år senare planterade Grisard 1,46 ha altesse (Roussette de Savoie) som nuförtiden vinifieras av Giachino.

Inspirerad av ett möte med Pierre Overnoy började Michel arbeta med biodynamiska metoder 1995. I slutet av 1990-talet var Michel Grisard också en av initiativtagarna till Domaine des Ardoisières, ett slags kooperativ med 250 ägare till elva hektar vingårdar. Grisard har fått smeknamnet ”påven av Mondeuse” (jfr Puffeney och Overnoy). Prieuré Saint-Christophe har flera ypperliga söderlägen i Combe de Savoie.

Jordmånen i byarna Cruet, Fréterive och Arbin består av kalksten och kalkrik lera. Det rör sig om svala jordar med god vattenhållning och dränering. Grisards planteringar består av 3,8 ha mondeuse, 1,46 ha altesse och 0,4 ha mondeuse blanche. Rankornas snittålder är ungefär 30 år.

2002 lyckades Grisard genomdriva att ’Roussette de Savoie’ måste bestå av 100% altesse (förut <50% chardonnay). Grisard har också kämpat för lokala druvsorter som douce noire, persan, rèze, servanin, mècle, bia, mornen, dureza, mondeuse grise, jacquère noir, och robin noir. Som ett led i det arbetet var han med med och startade ”Centre d’Ampélographie Alpine Pierre Galet” i Musée de la Vigne Montmelian.

2010 omkom en av Michels vingårdsarbetare i en olycka, och han tappade lusten att arbeta i flera år. Hans sista årgång blev 2014, och året därpå överlät han sin domän till familjen Giachino. De avser att behålla både namnet och stilen.

Under sensommaren utkom den brittiska vinskribenten Wink Lorch med sin nya bok ”Wines of the French Alps” där Domaine Giachino presenteras i mycket positiva ordalag.

domaine-giachino.fr