Namn: | Giac’Bulles 2018 |
---|---|
Vinbonde: | Domaine Giachino |
Region: | Frankrike - Savoie |
Ursprung: | Savoie (Vin de France) |
Färg: | Mousserande Rosé |
Druvsort: | Jacquère och lite mondeuse |
Jord: | Östra utlöparna av Mont Granier. Märgel och större block av kalksten |
Odling: | Ekologisk och biodynamisk (Ecocert, Nature et Progrès, Demeter) |
Press: | Pneumatisk horisontalpress |
Uppväxt: | Pétillant naturel (méthode ancestrale). Fyra dygns kall sedimentering för att låta musten klarna. Långsam spontanjäsning i ståltank vid högst 16 graders temperatur. Buteljering innan vinet jäst ut. Degorgering efter sju månaders jäsning på flaska. Liten restsötma. Enligt Frédéric: Giac Bulles est "une boisson tendrement enivrante qui concurrence directement le Red Bull " ;-) |
Tillsatser: | 10 mg/l so2 vid degorgering |
Restsötma: | 10-15 g/l |
Alkohol: | 9,5% |
Volymer: | 750ml |
Vinområdet Savoie är utan tvekan ett av de mest sceniska i Frankrike. Vingårdarna är relativt utspridda men de allra flesta hittas i området söder om staden Chambéry, vid foten av det majestätiska Mont Granier i byarna Apremont, Les Abymes och Chapareillan, och i de fina söderlägena utmed vägen upp mot Albertville i den långsträckta dalgång som kallas La Combe de Savoie.
Terroiren nordost om Mont Granier skapades bokstavligen över en natt. Den 24 november 1248 lossnade en stor del av den enorma kalkstensklippan och orsakade ett jordskred av bibliska proportioner. Ett flertal byar raderades ut och tusentalet människor omkom. Rasmassorna från berget bildade nuvarande odlingsområden och består mestadels av vittrad kalksten i skiftande storlekar, grusig istidsmorän och märgel från kritaperioden.
Savoie har historiskt ett antal egna druvsorter som knappt odlas någon annanstans – dessutom har samma druvsort ofta flera lokala namn. Jacquère är den lättaste gröna sorten och odlas på hälften av arealen i regionen. Druvorna mognar sent med hög syra och låg mustvikt. Altesse är en floralt gulfruktig druvsort besläktad med chasselas. Den kallas lika ofta ’Roussette de Savoie’ eftersom druvorna rodnar vid full mognad. Rhône-sorten roussanne går lokalt under namnet Chignin Bergeron och ger höga mustvikter samt moget gulfruktiga aromer åt aprikoshållet. Mondeuse noir är en lokal släkting till syrah med delvis liknande aromer, lägre mustvikt och fin struktur. Persan har mörk färg och frukt samt en mer tanninrik struktur, medan douce noir numera är mest odlad i Kalifornien och Argentina under namnen charbono och bonarda.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.
Frédéric, David och Clément odlar idag totalt nio hektar, varav sex är planterade med jacquère. Övriga gröna sorter är altesse/roussette och den sällsynta mondeuse blanche. De blå sorterna är framförallt mondeuse, gamay, douce noir och persan. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder, certifierat sedan 2006 via Ecocert, Nature & Progrès och Demeter. Sedan 2015 har man också tagit över de 6,5 hektar som tidigare tillhörde veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Giachino avser att behålla både namnet och stilen på vinerna.
Häromåret gav den brittiska vinskribenten Wink Lorch ut sin bok ”Wines of the French Alps” där Domaine Giachino presenteras i mycket positiva ordalag.