Domaine Rietsch – Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015

Namn:Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Wiebelsberg, Andlau
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Sydvästläge med jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i tank av rostfritt stål. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha:37 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 11 mg/l so2.
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

alsace-rietsch.eu