Domaine Rietsch – Quelqu'un 2020

Namn:Quelqu'un 2020
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:GC Zotzenberg, Mittelbergheim (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Sylvaner
Jord:Förstklassigt läge söder om Mittelbergheim, en skålad sluttning som vetter åt öster och söder. Jordmån av kalksten och kalkmärgel med goda vattenhållande egenskaper.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med full malolaktisk omvandling. Lagring på jästfällningen i äldre ekliggare (foudre).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring
Volymer:750ml

Om vinbonden

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte främst vindruvor man odlade utan spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör viner av gröna druvsorter med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera-liknande reserv. Vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

alsace-rietsch.eu