Domaine Rietsch – Crémant d'Alsace 17/18

Namn:Crémant d'Alsace 17/18
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Crémant d'Alsace AOP)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Auxerrois, chardonnay och pinot gris. Från skördarna 2017 och 2018.
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:En variant av méthode traditionelle. Spontan jäsning med ett års lagring i tank. Buteljering med färsk druvmust från nästa års skörd. Degorgering utan dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Ekologisk jäst för andra jäsning i flaska. Minimal tillsats so2 under lagring.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte främst vindruvor man odlade utan spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör viner av gröna druvsorter med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera-liknande reserv. Vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

alsace-rietsch.eu