Aurélien Lurquin – Coteaux Champenois 'Les Milieux' Blanc de Blancs 2018

Namn:Coteaux Champenois 'Les Milieux' Blanc de Blancs 2018
Vinbonde:Aurélien Lurquin
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Les Milieux, Romery
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (85%) och petit meslier (15%), samplanterade
Jord:Rakt söderläge med jordmån av lera och flinta (silex) liknande Les Forcières.
Odling:12 %
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och tjugo månaders lagring på jästfällningen i ett använt bourgognefat. Buteljerat 25 juni 2020 utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 263 flaskor.
Volymer:750ml

Om vinbonden

Romery är en by som ligger lite undangömd i en sidodal till Marne, på höjderna norr om Cumières och Hautvillers. Altituden är högre än vanligt – med sina ungefärliga 250 meter är Romery faktiskt en av de högst belägna byarna i hela Champagne. Omgivningarna är lantliga och inte så hårt drivna av monokultur som många andra byar.

Unge Aurélien Lurquin började jobba på egen hand 2007 efter avslutad vinutbildning i Beaune och praktik hos Domaine Pavelot i Pernand-Vergelesses. Han startade med 1,8 hektar som han fick ta över efter sin farfar. Farfadern odlade vin på sidan av sin tjänst hos Lanson och sålde också alla sina druvor dit.

Idag jobbar Aurélien med 2,3 hektar och siktar på att utöka till tre inom en närmare framtid. Markerna är små och utspridda över arton parceller. Planteringarna består av 60 % meunier, 25 % chardonnay och 15 % pinot noir. De äldsta stockarna är bortåt 75 år gamla. Markerna arbetas ekologiskt med stor varsamhet och därför låter Aurélien hellre hästen dra harv istället för plog.

Druvorna skördas tidigt på morgonen för att behålla fräschören. Aurélien pressar med en gammal 2000 kg Coquard som renoverats till perfektion av hans far, som händelsevis arbetat som möbelsnickare. Pressningarna är långsamma, upp till nio timmar, vilket kan ge champagnerna av meunier ett visst djup i färgen.

Samtliga viner är baserade på en enda årgång. I källaren jäser vinerna i fat, mestadels använda även om Aurélien kompletterar med ett par nya varje år, och vanligen helt utan tillsatser. Basvinerna som ska bli champagne ligger på fat till strax innan nästa skörd innan buteljering – alltså tio till elva månader, medan côteaux champenois mognar 20-24 månader i använda fat.

Hela produktionen omfattar inte mer än 6000 flaskor årligen, fördelat på sju cuvéer – varav vissa bara består av ett enda fat. Fortfarande säljer Aurélien 40% av sin skörd till Leclerc-Briant, så det finns gott hopp om att han kan öka på till 10 000 flaskor framöver. Och med tanke på hans rykte som stigande stjärna i Champagne så kommer det att behövas!