La Vigne du Perron – Ars Antiqua 2012

Namn:Ars Antiqua 2012
Vinbonde:La Vigne du Perron
Region:Frankrike - Bugey
Ursprung:Savoie och Bugey
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Jacquère och chardonnay
Jord:Kalksten och grus.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale)
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Bugey är ett litet vinområde med lång historia, som ligger inklämt mellan Jura, Savoie och krökarna i det övre loppet av floden Rhône. Det alpnära landskapet här är bergigt, bördigt och fantastiskt vackert. François Grinand arbetade tidigare som pianolärare vid ett musikkonservatorium, men började att göra naturligt vin i Bugey redan 1993 och under namnet La Vigne du Perron sedan 2009.

François har sina tre hektar planterade i branta sluttningar präglade av vertikala kalkstensklippor och nedrasat kalkgrus. Vinmarkerna kan bara nås till fots, och allt arbete sker för hand. Druvsorterna han odlar är altesse, chardonnay, mondeuse, gamay och pinot noir. Oftast skördar han pinot och gamay i slutet av september, medan mondeuse och de gröna sorterna får vänta till mitten av oktober. Allt jäser spontant i glasfibertankar och får mogna i gamla fat. Vinerna är lent eleganta och osannolikt klunkvänliga.

Nyligen utkom den brittiska vinskribenten Wink Lorch med sin bok ”Wines of the French Alps” där du kan läsa mer om Bugey och La Vigne du Perron.