La Cadette – 'La Châtelaine' Vézelay 2018

Namn:'La Châtelaine' Vézelay 2018
Vinbonde:La Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOP, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 25-åriga rankor (egen domän)
Jord:Sydsluttning med karg/stenig lerfattig jord och kalksten.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll, med full malolaktisk omvandling och sju månaders på jästfällningen. Ingen klarning, men lätt filtrering genom kiselgur innan buteljering.
Tillsatser:55 mg/l so2 totalt (25 mg/l so2 fritt vid buteljering)
Alkohol:13,5%
Volymer:750ml

Om vinbonden

Jean och Catherine Montanet är eldsjälarna bakom Domaine de la Cadette – en utbrytare från kooperativet i Vézelay som de själva var starkt drivande i att starta mot slutet av 1980-talet. Jean hade tidigare arbetat med lantbruk på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i Vézelay i nordvästra Bourgogne och började plantera vinrankor. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i byn Saint-Père där föräldrarna hade en gård med äldre vinstockar. Redan som liten var vinmarkerna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande, och det är än idag där Catherine trivs som bäst.

I Vézelay har man producerat vin hur länge som helst, men under 1900-talet hade området fastnat i en nedgångsperiod. Så när det lokala kooperativet i Vézelay skapades 1987 och arbetet med att omplantera vingårdarna inleddes – samt att familjen Montanet konverterade till ekologisk odling i slutet av 1990-talet, blev certifierade 2002 och startade egen domän 2004 – var det en liten revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan, ordentligt. Vézelay blev en sub-appellation till regionen Bourgogne 1997 och fick till slut sin egen village-AOC 2017, mycket tack vare Jean och Catherine.

Även om det är mindre än femtio kilometer från Vézelay till Chablis så är terroiren inte helt densamma – klimatet är dessutom något svalare. I jorden hittar man inte oväntat en hel del kalk – bitvis är det stenen och gruset som dominerar, och på andra håll mer av röda, blå eller grå kalkleror. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härligt generös frukt och tydlig mineralitet.

Idag förfogar La Cadette över drygt tretton hektar fördelade på arton parceller i fyra kommuner: Vézelay, Asquins, Saint-Père och Tharoiseau. Man odlar i första hand chardonnay, följd av pinot noir, men även lite melon de bourgogne, gamay och césar. Samtliga druvor skördas för hand, och musten får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar. De flesta vita vinerna jäser och mognar färdigt på sin jästfällning i ståltank, medan de röda oftare växer upp i använda fat.

Under samlingsnamnet Les Vins de la Cadette driver familjen Montanet en tredelad verksamhet: La Cadette (den ursprungliga egna domänen), likaledes ekocertifierade Montanet-Thoden samt La Soeur Cadette, en négociant som inte enbart köper ekologiskt certifierade druvor. Numera är det Catherine och Jeans son Valentin Montanet som är den drivande kraften i alla tre. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade det mesta av sin barndomstid antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans auberge.

Sin utbildning genomgick Valentin på universitetet Changins i Schweiz, där han också kom att praktisera på ett par egendomar i Genève och Vaud. Med tiden – 2010 – skaffade han sig djupare insikter om vinodling och vinmakande hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais. Men det var under en studieresa i Kalifornien som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézelay och bygga vidare på allt det som föräldrarna startat.

Den årliga produktionen för La Cadette och La Soeur Cadette ligger på strax över 100 000 flaskor.

lasoeurcadette.com