Maison en Belles Lies – Bourgogne Blanc 2017

Namn:Bourgogne Blanc 2017
Vinbonde:Maison en Belles Lies
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Aubin
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, massalt urval planterade på 1960-talet
Jord:Från dalgången i Saint-Aubin (La Combe) längs vägen ned mot Puligny. Relativt djup kalkstensjord samt kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Tre dygns kall sedimentering i tank (6 grader). Spontan jäsning och femton månaders lagring i 350-liters bourgognefat av varierande ålder, från nya till fyra år gamla (en femtedel nya). Omdragning under tryck av kväve först innan assemblage i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Pierre Fenals föddes i Dijon och utbildade sig inom molekylärbiologi, men hamnade till slut på affärssidan av modebranschen i Paris. Efterhand blev han hängivet intresserad av vin och vinodling. Slumpen ville att han skulle hitta en bok av Rudolf Steiner, biodynamikens fader, överst i en bokhög på en av stadens traditionella loppmarknader.

Fenals har berättat för vinjournalisten Alice Feiring hur han som vetenskapsman kände sig utmanad att förstå Steiners teorier. Under åren som följde studerade han biodynamik och använde kunskaperna bland annat när han födde upp kor tillsammans med sin svärfar. Vid 52 års ålder – 2002 – sa Fenals upp sig från sitt jobb i modeindustrin, sålde sin och hustruns lägenhet i centrala Paris, och flyttade till Bourgogne för att lära sig göra vin.

I Beaune fullföljde han en vinmakarutbildning och praktiserade sedan hos en rad bönder vars ideal han delade: Jean-Louis Trapet i Gevrey-Chambertin, Marcel Lapierre i Villié-Morgon, och till slut, ända fram till 2010, som källarmästare hos Emmanuel Giboulot strax utanför Beaune.

2008 förvärvade Pierre Fenals en lagerbyggnad i brutalistisk betong alldeles i utkanten av byn Saint-Aubin, bara ett par hundra meter från veteranen Dominique Derain. Samtidigt köpte han 2,8 hektar prima mark i Maranges och Hautes-Côtes de Beaune, och med de här markerna startade han egendomen Maison en Belles Lies.

Idag odlar Fenals fyra egna hektar i Bourgogne och har långtidskontrakt på ytterligare knappt fyra i Bourgogne samt fyra i en sammanhängande parcell i Quincié, Beaujolais. Han ser fram emot att så småningom utöka sin egendom med ett par hektar till. Fortfarande arbetar Fenals nästan helt själv i sina egna vingårdar, och de lägen där han köper frukt tas om hand enligt hans önskemål. Alla marker är ekologiskt certifierade via Ecocert.

Fenals gör elva viner allt som allt. De fem vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay, och Corton-Charlemagne. De sex röda: L’Étrange (en vingård med gamay, pinot noir och pinot beurot samplanterade – buteljeras som Vin de France), Beaujolais-Villages, Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton ’Les Caillettes’, Corton ’Les Perrières’, Maranges, samt Maranges 1er Cru ’Les Clos Roussots’.

Alla vinmarker odlas enligt biodynamiska principer, med hjälp av egen kompost och egenodlade örtteer. Fenals pinot noir skördas i fas med stigande måne och lakas ur under en måncykel, i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, innan de pressas när månen går ned, på den dag då cykeln är över. De röda vinerna ligger sedan på fat av varierande ålder (från nya till fyra år gamla) och får inga tillsatser förutom ibland en minimal dos svavel vid buteljering. De vita vinerna av aligoté och chardonnay jäser i ståltank eller bourgognefat, även här på ett roterande schema från nya till fyra år gamla.

Gårdens namn då? Jo, det betyder ungefär ”huset med den fina jästfällningen” och kommer sig av att forna tiders munkar i Bourgogne traditionellt brukade gnugga faten invändigt med förra årets fällning. Så finns det också något väldigt klassiskt med vinerna från Maison en Belles Lies.