Thomas Perseval – Grande Cuvée 2012

Namn:Grande Cuvée 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, meunier och chardonnay (lika delar)
Jord:Tre lägen med nordostlig till nordlig exponering. Jordmån av kalkrik lera, sand och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar och använda fat med åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i september 2013. 30 månader sur lattes. Degorgerad i mars 2016 utan dosage men med 3 g/l naturligt restsocker (Extra Brut).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %

Om vinbonden

Thomas Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne – hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora husen buteljerar sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, och fokuserar på vad terroir och årgång kan ge för olika uttryck i flaskan. Rörelsen brukar kallas ”grower champagne” – vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sina druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har under de senaste femton åren förändrat synen på vad champagne kan vara.

Perseval odlar två och ett halvt hektar i byn Chamery  – som ingår i Petite Montagne de Reims –  där jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk. Här växer pinot noir, chardonnay och meunier samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc. De tre sistnämnda sorterna var förr i tiden vanliga i området, och flera unga odlare som Perseval vill nu återuppväcka intresset för dem.

Det var Thomas farföräldrar som grundade domänen under 1970-talet. På den tiden såldes alla druvor till de stora champagnehusen, men under 1980-talet började hans föräldrar att buteljera sina egna viner. Efter utbildning till vinmakare och praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne återvände Perseval till familjegården 2003 och inledde vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, konvertering till ekologisk odling, mindre påverkan på vinerna i källaren och lägre dosage. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången blev 2012 – viner som släpptes 2015.

Vi träffade Thomas via en gemensam vän som vi arbetat med ända sedan starten, Aurélien Laherte. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Thomas i Chamery fick vi smaka viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och uppmuntrar en blandad flora  i vinmarkerna för att syresätta jorden och berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Med en handfull årgångar bakom sig visar Thomas Perseval vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

thomas-perseval.fr