Thomas Perseval – Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014

Namn:Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:85% pinot meunier, 15% pinot noir
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 57-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med åtta månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen chaptalisering. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2015. 45 månader sur lattes. Degorgerad för hand 19-02-28 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:37,5
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Thomas Perseval odlar två och ett halvt hektar i byn Chamery  – Petite Montagne de Reims –  där jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk. Här växer pinot noir, chardonnay och meunier samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc. De tre sistnämnda var förr i tiden vanliga i området, och flera unga odlare som Perseval vill nu återuppväcka intresset för dem.

Det var Thomas farföräldrar som grundade domänen under 1970-talet. På den tiden såldes druvorna till de stora husen, men under åttiotalet började hans föräldrar att buteljera sina egna viner. Efter utbildning till vinmakare och praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne återvände Perseval till familjedomänen 2003 och påbörjade vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, mindre påverkan på vinerna i källaren, lägre dosage, samt konvertering till ekologisk odling. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången blev 2012 – viner som släpptes 2015.

Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne – hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora champagnehusen börjat buteljera sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, och börjat fokusera på vad olika terroir och årgång kan ge för uttryck i flaskan. Rörelsen brukar kallas ”grower champagne” – vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sina druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har med sina terroirdrivna uttryck under de senaste tio åren förändrat synen på vad champagne kan vara.

Vi träffade Thomas via en gemensam vän som vi arbetat med ända sedan starten, Aurélien Laherte i Chavot. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Chamery fick vi smaka viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom Thomas hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och uppmuntrar blandad växtlighet i vinmarkerna för att lufta jorden och berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Thomas Perseval har precis börjat visa vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

thomas-perseval.fr