Les Vignes de l'Angevin – L'Iris 2016

Namn:L'Iris 2016
Vinbonde:Les Vignes de l'Angevin
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Jasnières
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, från mer än 60 år gamla stockar.
Jord:Röd lera och vittrad flinta på berggrund av kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Horisontal cylinderpress (Vaslin)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Jean Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – fem mil norr om Tours – men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin” som var en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden.

Efter tio år återvände han hem till Loire för att göra vin. Han har marker planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Hans vita viner är rika med djupa toner av sent skördad frukt. Mineralitet och syra läskar alltid på slutet vilket är underbart för en stil av chenin som ofta annars kan bli lite tung.

Pineau d’Aunis – ibland kallad chenin noir – har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. Vinerna går mer på längden än bredden och i rätt jord så får druvan ett djupt och komplext uttryck. Robinots jordar präglas av röd lera, kalk och flinta.

Somliga år har hans viner slunkit igenom hos appellationscirkusen och kvalat in som Jasnières och Coteaux du Loir, men annars buteljerar han helt enkelt vinerna som Vin de France. Robinot gör idag vin från 5,5 hektar egen mark men köper även druvor från grannar som jobbar eko, de vinerna buteljeras under etiketten ”L’Opéra des Vins”. Han har dessutom fler marker som han köpt och nyplanterat inför framtiden.