Les Vignes de l'Angevin – Les Années Folles 2018

Namn:Les Années Folles 2018
Vinbonde:Les Vignes de l'Angevin
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Coteaux du Loir (inköpt frukt)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chenin blanc (60%) och pineau d'aunis (40%)
Jord:Röd lera och vittrad flinta (silex) på berggrund av kalk
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Horisontal cylinderpress (Vaslin), låångsamt...
Uppväxt:Pétillant naturel. Spontan jäsning i tank och avslutande jäsning i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin”, som blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och utgör stoff till myter och legender.

Efter tolv år flyttade Jean-Pierre hem till byn för att själv göra vin. Hans marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc samt den blå doldisen pineau d’aunis. Hans vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt men oftast helt utjästa. Mineralitet och syra läskar alltid på slutet, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung.

Den lokala blå druvsorten pineau d’aunis – ibland kallad chenin noir – har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. Vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck. Robinots jordar präglas av röd lera, kalk och flinta.

Somliga år har hans viner slunkit igenom appellations-cirkusen och kvalat in som Jasnières och Coteaux du Loir, men oftast buteljerar han helt enkelt som Vin de France. Robinot gör idag vin från 5,5 hektar egna marker men köper även druvor från grannar som jobbar eko – de vinerna buteljeras under etiketten ”L’Opéra des Vins”. Dessutom väntar fler marker som han köpt och nyplanterat inför framtiden.